Nieuws VDL Mast Solutions
Nederlandse fabrikanten van stalen masten slaan handen ineen

Nederlandse fabrikanten van stalen masten slaan handen ineen

4 december 2019

De vier Nederlandse fabrikanten van stalen masten slaan door het oprichten van een nieuwe onafhankelijke brancheorganisatie de handen ineen. Dit hebben zij bekend gemaakt op de vakbeurs Mobiliteit in Houten. De nieuwe brancheorganisatie krijgt de naam SMIN (Stalen Masten In Nederland). Met deze brancheorganisatie willen de fabrikanten inzicht verschaffen in regelgeving en normen rond stalen mastconstructies. In Nederland moet dan vooral worden gedacht aan lantaarnpalen en verkeersregelinstallaties.

Regelgeving rond constructies van stalen masten is de afgelopen jaren vanwege duurzaamheid en veiligheid aangescherpt. Dit maakt het voor partijen, zoals Rijkswaterstaat, provincies, aannemers en installateurs, lastiger om na te gaan of zij volgens de laatste normeringen en regelgeving berekeningen uitvoeren. Eric Janssen, directeur VDL Mast Solutions: “Het is voor onze afnemers moeilijker geworden om door de bomen het bos te zien. Regelgeving is complexer geworden en wij zien dat klanten zich hierin adequaat dienen te verdiepen. Door onze kennis inzichtelijk te maken en die te bundelen, willen wij hen met deze nieuwe en onafhankelijke brancheorganisatie beter ondersteunen. Daarmee zijn afnemers altijd op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van bouwbesluiten, normeringen en regelgeving.”

Stalen Masten In Nederland (SMIN)

De nieuwe brancheorganisatie draagt de naam SMIN. Dat staat voor ‘Stalen Masten In Nederland’. De oprichters zijn: PMF Stalen Masten (Burgum en Veendam), Valmont Nederland (Maarheeze), HR Groep Mastenfabriek (Rijswijk) en VDL Mast Solutions (Oss). Met deze vier partijen zijn alle Nederlandse fabrikanten van stalen masten vertegenwoordigd. Volgens Jacques Goddijn, directeur HR Groep Mastenfabriek, is dit een belangrijk aspect van de samenwerking: “In dergelijke samenwerkingen is het van belang dat alle partijen meedoen. Iedereen moet kennis op tafel leggen om uiteindelijk het beoogde doel te behalen. Dit vraagt om vertrouwen van betrokken partijen, dat zit bij ons wel goed.”

Kennisplatform

SMIN zal fungeren als platform voor het opstellen en publiceren van standaarden, modelteksten (reken)methoden en constructievoorschriften. Bovendien gaat SMIN informatie beschikbaar stellen op gebied van materiaal, duurzaamheid, certificeringen en veiligheid. Jos Bergh, directeur Valmont Nederland: “Wij willen door middel van dit initiatief meer bewustzijn in de markt creëren en onduidelijkheden bij afnemers wegnemen.”

ASOV 2020

Het is niet de eerste keer dat de fabrikanten gezamenlijk kennis met de markt delen. In 2010 publiceerden zij de ASOV (Algemene Specificaties Ondersteuningsconstructies Voor Verkeersregelinstallaties). Volgens Eric Janssen van VDL Mast Solutions is dit inmiddels een veel gebruikt document. Onder de naam van de nieuwe branchevereniging is tijdens de vakbeurs Mobiliteit in Houten een vernieuwde versie van de ASOV gepubliceerd. Erik Renken, directeur PMF Stalen Masten: “Deze hernieuwde versie is het begin van onze samenwerking. Wij willen gezien worden als hét kennisplatform voor stalen mastconstructies in Nederland.”

Geen commercieel oogmerk

SMIN heeft geen commercieel oogmerk en is toegankelijk voor andere partijen die actief zijn in de stalen mastenbranche. Sjaak Hoekstra, accountmanager PMF Stalen Masten: “Dit initiatief kan los worden gezien van onze productie- en verkoopactiviteiten. Het is juist zo dat wij hiermee de ‘geheimen van de chef’ beschikbaar stellen aan de markt. Wel verwachten wij dat door het delen van technische kennis (potentiële) klanten veel gerichter masten gaan aanvragen. Dit kan voor de fabrikanten veel calculatiewerk schelen.”

VDL Groep

VDL Mast Solutions, een werkmaatschappij van VDL Groep, ontwerpt, produceert en plaatst stalen masten. Het productportfolio omvat onder andere verlichtingsmasten, afspanmasten voor bovenleidingen, zendmasten, cameramasten en reclamemasten. Kracht door samenwerking. Dat is de basis van VDL Groep, het internationale, industriële familiebedrijf met zijn hoofdkantoor in Eindhoven, Nederland. De onderneming werd in 1953 opgericht door Pieter van der Leegte. Aanvankelijk was VDL Groep gespecialiseerd in metaalbewerking. Later, toen zijn zoon Wim van der Leegte het bedrijf overnam, werd de portefeuille van het bedrijf aangevuld met kunststofverwerking, de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen en touringcars, en hightech-toelevering voor de halfgeleiderindustrie en andere sectoren. Tegenwoordig is VDL Groep een belangrijke speler in de toeleverings- en halffabricatensector, maakt de groep haar eigen eindproducten, zoals veersystemen, is de groep actief in de geautomatiseerde inrichting van autofabrieken, bouwt ze warmtewisselaars en containerhandlingsystemen en is ze eigenaar van VDL Nedcar in Born, de enige personenautofabriek in Nederland waar assemblagelijnen voor derden worden uitgevoerd. VDL Groep innoveert door een combinatie van vakmanschap, ondernemerschap en hoogwaardige machines. De bedrijvengroep combineert de slagkracht van een multinational met de platte organisatie en de open, informele werksfeer van een familiebedrijf, waarbij doorgroeimogelijkheden en continuïteit voorrang krijgen. VDL Groep heeft ongeveer 17.000 medewerkers in 20 landen. De groep bestaat uit 104 werkende bedrijven, elk met hun eigen specialisme, die allemaal intensief samenwerken. De gezamenlijke jaaromzet in 2018 bedroeg 5,991 miljard euro.

Terug